Cum a devenit Pământul un bulgăre imens de gheață și cum putem împiedica repetarea istoriei

de: Ioana Bîrsan
09 05. 2017

Pământul a experimentat, cu milioane de ani în urmă, o schimbare majoră: s-a transformat într-un bulgăre imens de zăpadă, iar cercetătorii înaintează o posibilă ipoteză.

Aceste evenimente glaciare masive poartă denumirea de „Pământul ca bulgăre de zăpadă”. Oamenii de știință cunosc cel puțin două evenimente de acest gen în istoria planetei- unul care s-a petrecut cu aproximativ 717 milioane de ani în urmă și altul care a avut loc acum 645 de milioane de ani, potrivit Scientific American.

Cercetătorii au dezbătut de multă vreme motivele pentru care o planetă poate trece prin astfel de schimbări climatice majore, iar acum, specialiștii de la Harvard au ajuns la un posibil răspuns. Aceștia susțin că regiunile vulcanice, localizate în zonele potrivite, ar fi putut da naștere a cel puțin unuia dintre evenimentele glaciare.

În aceste perioade, Pământul era acoperit în totalitate de gheață și zăpadă și era, în mare parte, nelocuibil. Din fericire, aceste perioade glaciare se întâmplă la distanțe mari de timp, motiv pentru care cercetătorilor le este și atât de dificil să analizeze cauzele apariției lor.

Oamenii de știință au propus o suită de idei prin care să explice aceste fenomene stranii. Însă cauza, oricare ar fi ea, trebuia să poată răci planeta suficient de mult astfel încât suficientă gheață să se formeze pentru a reflecta energia emanată de soare, determinând răcirea.

Cel mai plauzibil motiv pentru care Pământul ar intra în starea de îngheț total ar fi activitatea vulcanică extinsă care poate avea un impact asupra climei globale. Astfel, cercetătorii au venit cu o explicație plauzibilă și au descoperit că acum 717 milioane de ani exista o regiune vulcanică extinsă care se afla într-o zonă bogată cu sulf, iar activitatea vulcanică a determinat împrăștierea particulelor de sulf în aer. Acestea ar fi blocat pătrunderea razelor solare în atmosfera Pământului, cauzând răcirea considerabilă a planetei.

Potrivit oamenilor de știință acumularea sulfului în atmosferă este un proces care se realizează treptat, ceea ce înseamnă că și răcirea se realizează treptat. Problema ar fi că odată ce suficienți aerosoli s-au acumulat în stratosferă nu mai există cale de întoarcere și răcirea totală se va produce indiferent de acele aspecte climatice care ar încălzi, în mod normal, planeta.

Explicația înaintată de cercetători este suficient de atractivă pentru a atrage atenția, dar deși este cea mai plauzibilă de până acum, este posibil ca evenimentele să nu fi cunoscut chiar această derulare. Cu toate aceste, cercetătorii trag un semnal de alarmă și ne indică efectele dezastruoase pe care proiectele de geo-inginerie le poate avea asupra climei pământene. Este puțin înfiorător să ne gândim că ne jucăm constant cu aceste particule care au cauzat schimbări climatice majore în trecut.